Recept: risotto, venkel, vegan kaas - Shop Like You Give a Damn
This div will be opened in a lightbox

Recept: risotto, venkel, vegan kaas

Kim Kim 07 Dec 2018 Recept: risotto, venkel, vegan kaas

Hoe maak je een lekker vegan gerecht zonder enig kooktalent? Simpel. Beetje risotto, beetje venkel, beetje vegan parmezaan. Klaar. Oké, bijna dan. Want wat je allereerst over mij moet begrijpen: ik houd van eten. Eten is mijn hobby. Gezellig en bourgondisch tafelen, lekker snoepen of het fotograferen van de kleurexplosie aan groenten op mijn bord: ik maak er altijd een feestelijk moment van. Maar het aspect dat daar onvermijdelijk aan voorafgaat: koken? Da's een ander verhaal.

DE WERELD VAN VEGAN KOKEN

Sinds ik veganist ben, heb ik een heel nieuwe relatie gekregen met eten. Waar je de eerste maand denkt: "Wat kan ik nu ooit (lees met mentale echo: ooit, ooit, ooit) nog voor lekkers eten?" Daar gaat voor je 't weet een geheel nieuwe wereld voor je open, met een scala aan nieuwe mogelijkheden en ingrediënten. Zeker als je het concept van aardappel-vlees-groente loslaat. Begrijp me niet verkeerd: ik vind een occasional vleesvervanger heerlijk - anno 2018 worden die dingen zelfs uit de supermarkt steeds beter te nassen.

Maar ga je echt creatief met groente in de weer, dan vieren je smaakpapillen pas echt feest. Bloemkoolsteak, quiche met tofu als bindmiddel, de Aziatische keuken: het internet staat vol met vegan recepten met groenten in de hoofdrol. En op een gegeven moment heb je in de smiezen hoe je nog steeds even feestelijk kan smullen als voorheen.

Ondertussen groeit het aanbod met vegan kaasjes, chocolaatjes en croissantjes explosief door. Blije Kim. Deze gehele ontdekkingstocht maakte mij weer helemaal dankbaar voor het bestaan van alles wat ik wél kon (wilde) eten. Het werd weer speciaal.

SEIZOENSGROENTE: VENKEL

Eerlijkheid gebied te zeggen: ik ben geen keukenprinses. Never will be. Maar om lekker te kunnen eten, zul je toch af en toe de keuken in moeten duiken. En met onderstaand supersimpele recept is dat eigenlijk helemaal geen straf. De groente in de hoofdrol van dit recept is de venkelknol. En ik ben gek op dat spul. Het heeft iets heerlijk anijsachtigs en daarmee is het wat mij betreft de ideale snoepgroente.

Eigenlijk is deze rakker het hele jaar verkrijgbaar. In de winter (t/m april) haal je ze volgens de Groente & Fruitkalender het beste uit Italië of Spanje. Ik hoor je denken: da's zéker niet lokaal, maar toch weegt de milieu-impact van het vervoer ruimschoots op tegen het niet hoeven gebruiken van een verwarmde kas. In april en mei kun je ook venkelknollen uit Nederland kopen, maar omdat ze hier wél uit een kas moeten komen, is dit niet de milieuvriendelijkste keuze.

Laat je gerust leiden door deze kalender, want de milieuscore van groenten uit allerlei landen is grondig doorgerekend op basis van de klimaatimpact van de teelt, het vervoer en de verpakking, het opraken van fossiele brandstoffen, en landgebruik.

Vanaf juni kun je overigens zonder zorgen weer Hollandsche (of Duitse) venkel kopen, want dan groeien ze vrij en blij op de akker. Weet je dat ook weer.

INGREDIËNTEN: 10 STUKS

Men neme (hoor mij nou), voor 4 personen:
3 tenen knoflook
20 g verse platte peterselie
snuf zwarte peper
1 citroen
2 venkelknollen
scheut (olijf)olie
300 g risottorijst
150 ml vegan witte wijn (bijv. huismerk Albert Heijn)
1 liter vegan bouillon (bijv. de groentebouillontabletten van Zonnatura)
een blok, voorgesneden of busje vegan parmezaan (check ons vegan kaas assortiment):

  • Prosociano: een heus blok vegan 'parmezaan' van Violife. Gemaakt op basis van maiszetmeel, kokosolie en rijsteiwit (zelfs met toegevoegde vitamine B12!). Echt te raspen, net als vroegâh. Te gek!
  • Granvegano: een zakje strooikaas van Bedda. Voor als je geen romantische herinneringen hebt aan het raspen van verse kaas, maar wel gesmolten parmezaanse vibes in je risotto blieft.
  • Grattugiato: je go-to busje strooikaas van Vantastic Foods om altijd in je kast te hebben staan.

Het recept vind je onder de volgende foto.

Recept: risotto, venkel, vegan kaas

BEREIDING: 30 MINUUTJES

1. Mise-en-place is mijn favoriete kookterm en - naast mijn man die doorgaans de spreekwoordelijke chefmuts draagt - beste vriend in de keuken. Begin met het fijnsnijden van de knoflook en gewassen peterselie. Was ook de venkelknollen, verwijder de floofy top en een stukje van de onderkant, en snijd ze vervolgens in dunne plakjes.

2. Verkruimel 2 tabletten vegan groentebouillon (want let op: in groentebouillon kan melk zijn toegevoegd) in een liter water dat net van de kook af is. Zoals m'n moeder zou zeggen: even roederen en laat het dan rustig even draaikolken elders op het aanrecht.

3. Verhit daarna een scheut olie in een grote wok, waarin je de helft van de knoflook kort fruit. Half minuutje does the trick. Strooi de risottorijst er dan bij en bak deze een minuut of 3 mee. Ze zijn klaar voor de volgende stap als de korrels glazig zijn.

4. Schenk dan de vegan witte wijn erbij. (Let op: niet alle wijn is vegan. Het drankje zelf natuurlijk wel, maar het wordt vaak geklaard met vislijm, gelatine of (melk)eiwitten. Met biologische wijnen zit je vaak goed, of check VeganWiki.) Even roeren totdat de wijn volledig is opgenomen.

En dan kan het bouillonschenken gaan beginnen, beetje bij beetje totdat de rijst gaar is. Hetgeen kan voelen als een eeuwigheid - als je het braaf doet zoals alle kookboeken zeggen. Dat kan zomaar 25 minuten duren. 

Daarom ga ik iets zeggen waar alle onverhoopt nog niet afgehaakte culinaire fijnproevers ongetwijfeld fijngeperste lipjes van krijgen. Hou je vast. Ik giet tegenwoordig gewoon in één keer alle bouillon in de pan. Je hoort me goed: één grote pan rijstsoep die je laat doorpruttelen totdat al het vocht verdampt is. Ik proef het verschil niet, en ook de textuur van de risotto lijkt niet te veranderen. Mijn ongeduldige aard én smaakpapillen happy.


6. Dan heb je je handen vrij om de venkel eens even goed aan te pakken. In een flinke koekenpan bak je in wat olie de venkel met de andere heft van de knoflook op. Kwartier op een medium vuurtje (of hipper: inductiestandje) en ze zijn er klaar voor.

7. Blijf ondertussen roeren in de pan met risotto. Als al het vocht is verdampt, proef dan even of de risotto zacht genoeg is. Als de korrels nog iets te hard zijn, schenk er dan wat extra water bij en laat deze ook verdampen. Herhaal dit net zo lang de risottorijst er wat jou betreft klaar voor is.

8. Neem in de tussentijd de citroen onder handen: eerst grondig boenen en rasp daarna de schil eraf. Halveer de citroen. Houd de geraspte citroenschil even apart.

9. Meng de venkel door de risotto. Breng de risotto op smaak met de citroenrasp en pers een halfje citroen boven de pan uit - maar niet teveel te gelijk, jij enthousiasteling, proef tussendoor om zeker te zijn dat de citroen niet te overheersend wordt. Strooi de peterselie door het risotto-venkel-citroen mengsel en breng op smaak met peper.

10. Schep de risotto op in je mooiste borden en ga los met je vegan parmezaan naar keuze:

Geniet!

Het enige restant dat je overhoudt na het koken is wat citroen. Lekker om thee van te trekken! Zeker als je ook nog ergens een schijfje gember vandaan weet te toveren. Prima theetje om mee uit te buiken na deze maaltijd.

Variatie: houd je van een extra creamy risotto? Gooi er dan een pakje vegan kookroom tegenaan. Ik vind zelf de Oatly Cuisine kookroom fantastisch.