Mocht je het je afvragen: veganisme is een levensstijl waarbij voor zover mogelijk wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van dieren. Voor eten, voor kleding of andere doeleinden. We kunnen simpelweg zonder, en kiezen daarom liever om te leven, en te laten leven. Zonder te hoeven inleveren op comfort, plezier, budget of blije smaakpapillen.
Hoewel veganisme vaak ontstaat vanuit ethische beweegredenen en compassie voor dieren, brengt een veganistische leefwijze nog veel meer positieve effecten met zich mee. Voor je medemens, het klimaat en zelfs je eigen gezondheid.
Je wordt bijvoorbeeld veganist, omdat je niet wilt bijdragen aan dierenleed. Alle dieren hebben het namelijk vermogen om te lijden op dezelfde wijze en in dezelfde mate als mensen. Ze voelen pijn, plezier, angst, frustratie, eenzaamheid en familiale liefde. Maar door dierlijke producten of diensten te gebruiken, kiezen we ervoor om de behoeften en belangen van het dier te negeren (zoals de behoefte om niet in een hok te worden gehouden, niet op getest te worden met dierproeven en niet te worden gedood).
Samen beperken de 120.000 veganisten die er op dit moment (eind 2018) in Nederland zijn, drastisch het aantal dieren dat jaarlijks wordt gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. Eén enkele veganist maakt op jaarbasis dus een wezenlijk verschil voor het leven van tientallen dieren.
Deze speech door Gary Yourofsky op een universiteit in Amerika, legt heel duidelijk uit wat er scheelt aan de manier waarop wij gewend zijn dieren te behandelen. Deze video maakte grote indruk op ons en speelde daarmee een grote rol in onze reis naar veganisme.
Daaraan voorafgaand lazen wij de boeken Deugden van de tafel; een filosofie van het eten door filosoof Julian Baggini en Dieren eten van Jonathan Safran Foer. Ze zorgden voor een enorme paradigmashift en we willen het lezen ervan iedereen aanraden.
De tekst gaat verder onder deze foto.>
Besef van de desastreuze effecten van de veehouderij op het milieu, kan ook een reden zijn om veganist te worden. Overgaan op een vegan levensstijl is bij uitstek dé manier om je negatieve impact op de aarde drastisch te reduceren.
De Verenigde Naties noemen vleesproductie de tweede grootste oorzaak van milieuproblemen zoals water- en luchtvervuiling, bodemverontreiniging, verzuring en aantasting van de biodiversiteit, onder meer door het kappen van regenwouden (om ruimte te maken voor de teelt van veevoer). Volgens de NVV is de veehouderij met 18% van het totaal verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Deze industrie daarmee het grootste negatieve effect op de opwarming van de aarde.
Er volgen meer en meer onderzoeken van wetenschappers die de schade blootleggen die we via veehouderij toebrengen aan het milieu. We noemen er een paar:
“Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth.” The Guardian, 31 mei 2018.
“Huge reduction in meat-eating ‘essential’ to avoid climate breakdown.” The Guardian, 10 oktober 2018.
“New study: plant-based diet may save the planet.” VegNews, 6 augustus 2015.
“Meat eaters are destroying the planet, says report.” Independent, 5 oktober 2017.
“Final call to save the world from 'climate catastrophe'.” BBC, 8 oktober 2018.
“Waarom je als veganist ook heel veel water bespaart.” NVV, 1 maart 2016.
Er wordt op grote schaal ‘veevoer’ verbouwd dat miljoenen mensen eigenlijk ook rechtstreeks zouden kunnen gebruiken. In plaats daarvan worden - indirect via de dieren - uiteindelijk veel minder monden gevoed. Het huidige voedselsysteem draagt zo onnodig sterk bij aan de scheve voedselverdeling in de wereld.
Om vlees, zuivel en eieren te ‘produceren’, moet namelijk op zeer grote schaal veevoer zoals soja en maïs worden verbouwd. In totaal wordt momenteel meer dan 83% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt, terwijl het maar 18% van de calorieën oplevert (zie ook bovenstaand artikel van the Guardian). Er is gemiddeld 7 kilo veevoer nodig voor de productie van 1 kilo vlees, en er is 15415 liter water nodig voor 1 kilo rundvlees.
Het zou veel efficiënter zijn om landbouwgrond direct in te zetten voor voedselproductie voor menselijke consumptie. Zo kan een bijdrage geleverd worden aan de vermindering van het wereldvoedselprobleem. Ook dit wordt onderschreven door allerlei recente onderzoeken en artikelen in de recente media.
“The opportunity cost of animal based diets exceeds all food losses.” Proceedings of the National Academy of Sciences, 10 april 2018.
“Massive reduction in meat consumption and changes to farming vital to guarantee future food supply, major study says.” Independent, 10 oktober 2018.
“Feeding 10 billion people by 2050 within planetary limits may be achievable.” American Association for the Advancement of Science, 10 oktober 2018.
“Global shift to vegan diet would sustainably feed 10 billion people, study finds.” Live Kindly, 10 oktober 2018.
“Plant-based diets could erase world hunger, says new report.” Live Kindly, 13 mei 2018.
“Feeding the future; how can we possibly feed 7 billion people?” Infographic door PETA.
“Moving To A Vegan Diet Could Feed The World, Says Study.” Plant Based News, 25 juli 2018.
De tekst gaat verder onder deze foto.
Met een uitgebalanceerd, plantaardig voedingspatroon krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om gezond en energiek te blijven. Het enige supplement dat je moet bijslikken, is vitamine B12. Meestal zijn veganisten, omdat hun dieet afwijkt van de ‘norm’, juist extra alert op de voedingsstoffen die ze binnenkrijgen. Ze eten vaak gezonder, en doen met regelmaat een bloedonderzoek om te controleren of hun waarden nog wel op peil zijn. Daarmee zijn ze aanzienlijk meer betrokken bij de voedingswaarde van hun dieet, dan een gemiddeld mens.
Door (meer) plantaardig te eten, verklein je volgens de NVV ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardige voeding bevat daarnaast geen cholesterol en minder verzadigde vetten. Het is niet vreemd dat juist onder topsporters plantaardige diëten steeds populairder worden.
In het algemeen kan gesteld worden dat plantaardig eten geschikt is voor iedereen, op elke leeftijd en in elke leeftijdsfase. Dit beaamt ook de grootste diëtistenorganisatie ter wereld.
“Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, december 2016.
Eén is geen? Nee hoor. Elke dag dat jij plantaardig eet, bespaar je namelijk 4163 liter water, 20 kilo graan, 2,7 m2 bos (er hoeft niet meer ontbost hoeft te worden om daar voedsel voor dieren te verbouwen), 9 kg CO2 uitstoot en het leven van 1 dier. Op jaarbasis is dat een enorme winst!
Elke keer dat jij met je portemonnee en met je vork de vegan keuze maakt, breng je een stem uit voor het verminderen van dierenleed. Voor een beter milieu. Voor het terugbrengen van honger in de wereld. En voor een gezondere jij.