Het is een van de beste tips die ik ooit gekregen heb: water met citroen(sap) erin. Ik was vroeger nogal verslaafd aan frisdrank en wilde dit dan ook absoluut niet opgeven. Ik moest er niet aan denken om de hele dag enkel water te drinken! Totdat ik op een dag besloot een flesje citroensap te kopen en dit in bruisend mineraalwater te doen, gewoon om te kijken of ik het lekker zou vinden. Tot mijn verbazing vond ik dit super lekker – ik hield dan ook al van de smaak van citroen in frisdrank en dit smaakte niet veel anders, alleen iets minder zoet. Nu drink ik al zo’n vier jaar citroensap in mijn water en wil ik niet meer anders.
Noot van de redactie: denk wel om het glazuur van je tanden! Gebruik je bijvoorbeeld een herbruikbaar RVS rietje (of sla je je glas citroenwater in één keer achterover), dan kun je het contact van het citroenzuur met je tanden ietwat reguleren. En met alles geldt, gezond of niet, gebruik het met mate! Want 'teveel van het goede' bestaat ook :)
Er zijn verschillende manieren om citroensap aan water toe te voegen. Het allerbeste schijnt te zijn om ‘s ochtends het sap van een halve citroen in een glas warm of lauwwarm water toe te voegen. Dit drink je meteen op nadat je opstaat en voordat je iets gaat eten. De smaak van vers citroensap in warm water is misschien even wennen, dus je kunt ook beginnen met water op kamertemperatuur.
Er zijn ook verschillende manieren om het citroensap te gebruiken. Je kunt vers citroensap aan water toevoegen, een schijfje citroen in je glas leggen of geconcentreerd citroensap uit een flesje toe voegen aan bruisend water. Dat laatste heeft dan weinig gezondheidsvoordelen, maar scheelt wel behoorlijk in calorieën en is alsnog stukken gezonder dan de gemiddelde frisdrank. Ik weet dat veel jonge mensen een soort frisdrankverslaving hebben (drink jij meer dan 2 glazen frisdrank per dag, dan heb ik het over jou!) maar met deze tip kom je daar eindelijk vanaf.
Ik drink meestal in de ochtend het sap van 1/3 citroen in water op kamertemperatuur: het liefst een biologisch exemplaar, eerst stevig geboend, vervolgens vers geperst. Daarna doe ik 1-2 schijfjes citroen in een glas en vul ik dit de hele dag door met gekoeld mineraal water, soms bruisend, soms plat. Gemiddeld gebruik ik dus een halve citroen per dag en komt dit uit op zo’n 4 citroenen in de week, die ik altijd biologisch koop voor zo’n 60 cent per stuk. Vele malen goedkoper dan al die flessen frisdrank van vroeger!
Sinds ik gewend ben aan citroensap in water wil ik niets anders en vind ik frisdrank helemaal niet zo lekker meer: na twee slokjes heb ik het wel gezien en ik vind het nu eigenlijk maar een raar chemisch smaakje hebben. Doe je lichaam een plezier en houd ook nog eens geld over: stap over op citroen water :)
Bron afbeelding: Orange Preneur